Zorgen in Drechterland over kosten onderhoud wegen en sloten

CDA, SPD en GBD zijn bezorgd over de kosten die Drechterland de komende jaren moet maken om wegen en sloten te onderhouden.

De fracties uitten hun zorgen maandagavond bij de bespreking van de najaarsnota van de gemeente. Drechterland boekt dit jaar een tekort van ruim anderhalf miljoen euro. Dit komt deels doordat de gemeente met extra kosten wordt geconfronteerd waarop zij geen enkele invloed heeft.

De val van het kabinet betekent nieuwe verkiezingen, waarvoor de gemeente 50.000 euro moet uittrekken. Het opruimen en het eerste herstel van de schade na storm Polly afgelopen juli kost de gemeente 80.000 euro. De hogere nota’s voor gas, water en elektra kosten Drechterland dit jaar 109.000 euro extra.

Een andere tegenvaller betreft het baggeren van sloten door de overname van sloten van het hoogheemraadschap. Dit gaat jaarlijks de komende tien jaar niet 52 mille, zoals werd verwacht, maar 94.000 euro kosten. Volgens wethouder Fione de Vos-Janssen doordat de uitvoeringskosten zijn gestegen.

De brug voor het Cor Schipperpad moet aangepast worden voor rolstoelers en kinderwagens.

Meerdere fracties missen duidelijkheid over de kosten van het achterstallig onderhoud van wegen. „Reserveren we hiervoor wel voldoende?”, vroeg Guus Bosch (SPD) zich af. Wethouder De Vos kon hierop nog niet antwoorden omdat de gemeente momenteel in ’een dispuut’ is verwikkeld over dit onderhoudswerk. Een asfaltbedrijf dat hiervoor niet is gekozen vecht de gunning namelijk aan.

Uitvoering van de Wet Sociale Werkvoorziening kost dit jaar 122.000 euro extra door gestegen lonen en een toename van het aantal mensen dat van deze wet gebruik maakt.

Gestegen loonkosten van de gezondheidsdienst GGD kost 60.000 euro extra. De ambtelijke SED-organisatie vraagt 184.300 euro meer.

ma 13 november 2023 13:08
Design & creatie: Mayflower Reclame