Weigering nieuwbouw Hoogkarspel-Zuid kost CDA plek in coalitie. Nieuw verbond Drechterland wordt SPD, VVD en PDL

Drechterland krijgt een nieuwe coalitie van SPD, VVD en PDL.

Hoogkarspel-Zuid gezien vanaf de Houterweg. Nu nog agrarisch land, maar in de toekomst mogelijk een woonwijk.

Het CDA wordt door de VVD en in mindere mate door PDL buiten de deur gehouden omdat de fractie zich blijft verzetten tegen de bouw van nieuwe woningen in Hoogkarspel-Zuid.

SPD, VVD en PDL hebben afgesproken om ’gezamenlijk een proces te starten om tot een nieuwe coalitie- en collegevorming te komen voor de gemeente Drechterland’, zo laten de partijen in een gezamenlijke persverklaring weten.

Dit betekent dat zij de komende weken na aanvullende gesprekken samen een nieuw coalitie willen smeden. Zij willen dit binnen een maand voor elkaar krijgen.

De afspraak volgt op het uiteenspatten van de laatste coalitie van CDA, SPD en GBD doordat laatstgenoemde partij uit dit verbond stapte.

Wethouders Marcel ten Have (SPD) en Simone Visser-Botman (CDA) en waarnemend-burgemeester Pieter Dijkman hebben het drukker gekregen sinds Fione de Vos-Janssen (GBD) als wethouder in december opstapte.

Zij voelde zich gepasseerd en genegeerd door voorstellen, uitspraken en stemgedrag van de andere twee coalitiepartners.

SPD wilde volgens fractievoorzitter Maartje Tros het liefst een nieuwe coalitie met het CDA. „Daar hebben wij ook stevig op aangedrongen. Wij hebben zelf goed samengewerkt met het CDA en vinden het voor de bestuurlijke continuïteit niet goed als wethouders halverwege de rit stoppen. Simone Visser zit als wethouder goed op het sociale domein. Maar niet iedereen wil verder met het CDA en dus moeten wij kiezen. Wij willen – in tegenstelling tot de landelijke formatie – wel onze verantwoordelijkheid nemen om zo snel mogelijk door te kunnen gaan.”

De nieuwe coalitie moet volgens Tros rekening houden met grote financiële tekorten die op de gemeente afkomen. „En we hebben nu ook te maken met de spreidingswet voor de opvang van vluchtelingen. Dit alles speelde een paar jaar geleden met de vorige coalitie nog niet. Toen was het beknibbelen, nu wordt het bezuinigen”, waarschuwt zij voor al te grote verwachtingen. „We kunnen nu veel minder ambities hebben.”

CDA en VVD verschillen van mening of hier in Hoogkarspel-Zuid woningen gebouwd mogen worden.

Duidelijk is dat Marcel ten Have als wethouder namens de SPD blijft zitten. Wie namens VVD en PDL wethouder worden is nog onbekend. „De VVD komt met een goede wethouderskandidaat”, belooft Oud. Zelf wil hij ’deze periode’ nog geen wethouder worden omdat hij het met zijn eigen zaak druk heeft.

Oud verwacht ook niet dat Yvonne Roos-Bakker, die wethouder is in Bergen, nu opnieuw wethouder in haar eigen Drechterland wordt. Oud: „Wij hebben als VVD meerdere kandidaten, maar we gaan eerst verder over de inhoud praten. Daarna volgen de poppetjes.” PDL heeft volgens Wagenaar drie wethouderskandidaten.

do 22 februari 2024 20:14
Design & creatie: Mayflower Reclame