Meer betaalbare koopwoningen in plan Venhuizen

De nieuwe woonwijk die achter het Twijver in Venhuizen gaat komen, krijgt meer ’betaalbare’ koopwoningen dan eerder was bedacht. Dit gaat ten koste van het aantal huurwoningen in de wijk.

Hiermee komen de projectontwikkelaars VBM en Blauwhoed tegemoet aan de wens van de gemeenteraad van Drechterland om meer betaalbare koopwoningen ten westen van het Twijver te bouwen.

Het nog open gebied tussen Twijver, Westerkerkweg, Westeinde en Hemmerbuurt waar de nieuwe woonwijk van Venhuizen komt.

CDA en PDL gunden wethouder Marcel ten Have (SPD) de ruimte om hierover eerst met de ontwikkelaars te praten, zonder dat hij direct een strikte opdracht meekreeg.

Dat overleg heeft inmiddels plaatsgevonden, blijkt uit een brief van het college aan de raad.

De ontwikkelaars zeggen dat het ruimtelijk en financieel haalbaar lijkt om meer betaalbare koopwoningen in het plan te bouwen, mits het totaal aantal woningen hier met ongeveer tien procent wordt verhoogd.

Volgens gemeentewoordvoerder Ilma Tjeertes betekent dit nog steeds dat er in de nieuwe wijk totaal 200 tot 250 woningen komen. ,,Dit is nog steeds het uitgangspunt’’, vertelt zij.

Volgens de nieuwe opzet daalt het aantal huurwoningen tot 25 procent. De tien procent zogenoemde middeldure huurwoningen (met een huurprijs van 808 tot 1000 euro) zijn geschrapt; er komen louter nog sociale huurwoningen (tot 808 euro per maand).

Het percentage betaalbare koopwoningen – dit zijn huizen met een koopprijs tot 344.250 euro – is opgeschroefd van 10 naar 22 procent. Het aandeel middeldure koopwoningen (tot 486.000 euro) stijgt van 20 naar 29 procent. En het aandeel dure koopwoningen (vanaf 486.000 euro) daalt juist van 35 naar 24 procent.

di 24 oktober 2023 22:26
Design & creatie: Mayflower Reclame