Meer aandacht voor De Krijgsman en goedkope koopwoningen. Ontwikkelaars gaan plan Molenerf in Oosterblokker aanpassen

Het plan voor vijftig woningen bij molen De Krijgsman in Oosterblokker wordt aangepast.

„We gaan verdunnen, met iets minder woningen langs de Bangert en de Noorderdracht. En we gaan serieus onderzoeken of we goedkope koopappartementen voor starters kunnen toevoegen.”

Artist impression van het bouwplan bij molen De Krijgsman

Aldus Rob de Groot namens de ontwikkelcombinatie STED Development en OVD Vastgoedontwikkeling. Deze week gaven zo’n 45 belanghebbenden hun mening tijdens een inloopavond. „Een zinvolle en leuke avond met een dorps gevoel”, aldus De Groot.

„En juist dat dorpse wordt in het plan een beetje gemist. De omwonenden willen graag dat het iets minder vol wordt, iets lager bij de molen en beter aansluitend op de huizen van de Bangert.”

Heetste hangijzer lijkt het appartementencomplex van 9,5 meter hoog en dertig bij dertig breed.

Dat staat precies in de molenbiotoop van molen De Krijgsman, op amper veertig meter afstand. Eerder wees molenaar Eric Dudink er in deze krant al op dat dit complex straks de vrije windvang blokkeert.

Ook vreest hij oudejaarsavond, als bewoners straks in een dichter bewoond gebied vuurwerk gaan afsteken.

De Groot begrijpt die zorgen. „Gelukkig zijn er richtlijnen vastgelegd in de molenbiotoop. Dat komt er in het kort op neer dat wij niet hoger mogen bouwen dan de onderzijde van de onderkant van de verticale molenwiek. Daar houden wij ons aan.”

Ook is STED bereid een winddeskundige in te schakelen of een windlaboratorium onderzoek te laten doen welke invloed de breedte van het complex heeft op de wind.

Vrijdagochtend, na de bewonersavond, had een bestuursdelegatie van stichting Molen De Krijgsman ook nog een onderhoud met wethouder Marcel ten Have van de gemeente Drechterland.

„Dat was een goed gesprek”, aldus voorzitter Kasper Gutter, „waarbij wij wel even nadrukkelijk de molenbiotoop van de Stichting De Hollandsche Molen op tafel hebben gelegd.”

Windvangst

Heel belangrijk in zo’n molenbiotoop is volgens Gutter de afstand van het bouwplan tot de molen en de daarbij behorende windvangst.

„De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat er meerdere richtlijnen zijn. Zo verschilt de molenbiotoop die Drechterland in haar huidige bestemmingsplan heeft opgenomen fors van die van De Hollandsche Molen. Er moet gebouwd worden, dat snappen wij ook. Maar wil je zo’n monument respecteren dan is er wel windvangst nodig.”

Wethouder Ten Have onderkent dat. „Er is een grote wens voor woningbouw, maar er moet rekening gehouden worden met de molenbiotoop. De ontwikkelaars zijn nu aan zet om deze inbreng en die van de inwoners mee te nemen en de plannen verder te ontwikkelen. Ik ben benieuwd hoe dat eruit gaat zien.”

za 16 september 2023 22:07
Design & creatie: Mayflower Reclame