Van de voorzitter

Lieve mensen,

Onze kerstwensen waren al klaar om verstuurd te worden toen wij afgelopen raadsvergadering werden verrast door het aftreden van de GBD wethouder Fione de Vos-Janssen. Haar verklaring dat zij werd genegeerd door ons en het CDA werpen wij verre van ons. Wij kijken terug op een positieve samenwerking in de coalitie. Natuurlijk gingen er wel eens dingen mis in de communicatie, maar dat is voor iedereen een leerproces. Pas nog waren wij heel blij dat wethouder de Vos-Janssen de suggestie oppakte om toch iets te doen met de bestrijding van gladheid voor de oudere bewoners aan de Parelduiker in Hoogkarspel.

Wij vinden het belangrijk uit te leggen wat de huidige stand van zaken is. Er zijn nu twee coalitiepartijen over die een prima samenwerking hebben ervaren, met inbegrip van twee wethouders die goed samenwerken. Het lijkt ons in ieders belang dat dit nu optimaal blijft verlopen, zeker gezien de extra taken die zij allebei hebben met het plotselinge vertrek van hun collega-wethouder. Daarbij is het ook nog eens de situatie dat we een waarnemend burgemeester hebben.

Wij zijn voorstander van bestuurlijke continuïteit en willen dan ook eerst onderzoeken óf en onder welke condities het mogelijk is om de huidige coalitie voort te zetten, aangevuld met één of meerdere partijen. Afgelopen week is er direct contact gezocht met de partijen in Drechterland en er is voorgesteld om in deze fase een onafhankelijke verkenner aan te stellen. Wij vinden dit een goed voorstel, maar wij hechten eraan dat dit iemand is die boven de lokale partijen staat.

Wij hopen ten zeerste dat de inwoners van Drechterland minimaal hinder zullen ondervinden van de gevolgen van het plotselinge vertrek van de wethouder. Wij zullen ons als partij dan ook optimaal blijven inzetten om zo snel, respectvol en zorgvuldig mogelijk mee te werken aan een oplossing voor deze onwenselijke situatie. Ons uitgangspunt is en blijft dat er een zo stabiel mogelijke nieuwe coalitie moet ontstaan. Dit zal op basis van zorgvuldige afwegingen genomen moeten worden, met zoveel mogelijk transparantie tijdens het proces.

Erik de Graaff, voorzitter SPD

Design & creatie: Mayflower Reclame